På slutten av ferien forsto vi at
Portugal er et land med veldig god kaffe og veldig dårlig trafikk. Men... om
alt dette fra begynnelsen...
Hver morgenen drakk vi kaffe i en
kafe, som vi fant i den byen hvor vi overnattet.
Også i kafeer som var på vår vei mellom byene. Og det var så fantastisk! Kaffen
var alltid velsmakende, velduftende og sterk. Selvfølgelig drakk vi alltid en
dobbel kaffe fra et stort krus. De fleste
av portugisene drikker kaffe fra KJEMPE
SMÅ kopper. Vanglivis løper de inn i en kafe, bestiller denne liten koppen,
drikker espressoen sin stående med en gang og så løper de videre. I Portugal så
jeg mange flere små kafeer enn i noe
annet land. Til og med i de små landbyene som ligger langs Atlantehavskysten,
ligger det minst to kafeer-kafeterier i hver by. Du kan her få en kaffe, ferske horn (croissanter) og minst en varmrett.
Og der kan du alltid treffe lokale kunder som for eksempel leser aviser mens de
drikker kaffen sin. Det ser ut som det er egne små bedrifter, men det er vanskelig å forstå hvordan de overlever...
Oftest står en gammel mann ved en bar, og en gammel kvinne er på kjøkken. Ingen
kan engelsk, men de fleste forstår hva DOBBEL KAFFE betyr. Vi lærer oss fort
flere viktige ord: leite (melk) og cha (te). Jeg begynner til og med å samle
sukkerpakker fra de forskjellige besøkte kafeene og det blir veldig gøy J Jeg samlet mange
sukkerpakker gjennom ferien, fordi de gir 2 pakker til en kopp, men jeg bruker
bare en pakke. Den samlingen er et fint minne om mange velsmakende kopper på
kaffeene.
Forresten, selv om portugisere ikke
kan engelsk, er det en veldig god service i kafeer. De bruker ikke et vanlig
¨amerikansk smil¨ , men du kan føle at de er glad i sin lille enkle virksomhet,
og at de er glad i hver kunde som kommer. Og det er veldig bra, synes jeg.
|