Sunday, 2017-09-24, 8:14 PM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

IEVA GALLERY


Publisher

Main » Articles » 2012 DIENORAŠTIS/DIARY/DAGBOK » lapkritis/november

sesongs favoritt/sezono favorite 01.11
Jeg vet at suppe er ikke så populær rett i Norge som den er i Litauen. Likevel opplevde jeg flere ganger at nordmenn liker supper kjempe godt, men av og til mangler de god tid for å lage den eller mangler de oppskrifter...
Derfor bestemte jeg å skrive denne oppskriften på norsk. Håper at det finnes tapre menn for å prøve den! Den er enkel og det tar virkelig ikke så lenge å lage denne suppen.

Kyllingkremsuppe

Vi trenger:

2 - 3 kyllingfilet 
1 stor eller 2 små gulrøtter
2 hvitløkbåter
4 poteter
1 løk
1/2 blomkål
1/3 brokkoli (kan brukes dypfryst blanding, da er 1/2 pakke nok)
3 sjampinjonger
1 ss salt
1 ts karri
rosmarin og dill
1 dl matfløte

gulost og knekkebrød

Fyll opp ei gryte med vann. Kylling file, løk, hvitløk, sjampinjonger og gulrøtter hakes og stekes i margarin i ei stekepanne. Til slutt tilsett karri og rosmarin i stekepanna. Når vannet allerede koker, tilsett blandinger fra stekepanna og la den koke i 10min. Skrell poteter og skjær dem i store biter. Hakk brokkoli og blomkål og tilsett dem til suppen. La koke i 5 min og legg da poteter inn i gryta. Alt må kokes i ca. 10min til. Smak til med salt og dill og la suppen å avkjøle litt. Deretter bland alt til kremen med blender eller kjøkkenmaskin. Tilsett så mye vann du vil. Suppen må ha krem konsistens. Hell matfløte til slutt.

Serveres med revet gulost på bunnen og spises best med knekkebrød. Denne suppen er sesongs favoritt hos oss i år!


Šį rudenį šita sriubytė yra absoliuti favoritė mūsų namuose. Aš mėgstu ją gaminti, nes tai bene greičiausiai pagaminama sriuba! (kodėl - suprasite perskaitę receptą). Negana to, ji yra ir labai soti. Vaikai suvalgo po dvi porcijas. Verdu visada didelį puodą, kad būtų dviems dienoms. Tiems, kurie mėgsta sakyti, jog antros dienos maistas nesveika ir pan, galiu argumentuoti, kad sriuboje apskirtai ne kazin kas sveiko lieka..Nebūkime naivūs, daržovių vitaminai, jei tokių dar esama šiais laikais pirktinėse daržovėse, verdant žūsta, tad sriubas, manau, verdame dėl įpratimo, dėl to, kad skanu ir dėl to, kad šaltu sezonu GERA suvalgyti kažką šilto ir skysto. Kitaip nei dauguma norvegių, aš sriubą verdų beveik kasdien. Jei ir pasitaiko kokia išeiginė, tai ne daugiau kaip viena per savaitę. Be sriubos neįsivaizduoju savo gyvenimo. Todėl man svarbu, kad sriuba būtų gardi, skalsi, gražiai atrodytų ir kvepėtų. 
Na, apie sriubas daug prirašiau, bet gal priartėsiu prie recepto.

Pirminį receptą (trinta vištienos sriuba su brokoliais) sužinojau prieš daug metų iš Astos. Bet kadangi šaldytuve ne visada yra visko, ko reik, arba yra ko nors daugiau, ką reik suvartoti, be to, kadangi labai mėgstu kai kuriuos produktų derinius (pvz, vištieną ir šampinjonus), o kai kurie mūsų šeimoje jų nemėgsta, bandžiau rasti kompromisą: visas gėrybes dėti į sriubą. Taigi, šio rudens favoritė mūsų namuose:

Trinta vištienos sriuba

Reikės:
2-3 vištienos krūtinėlių
2 mažesnių arba 1 didelės morkos
4 bulvių
1/2 kalafijoro
1/3 brokolio, arba galite naudoti užšaldytų šių daržovių mišinį, pakaks pusės maišelio, t.y. apie 300g
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
3 šampinjonai
1 vš druskos
1 aš kario arba ciberžolės
žiupsnelis rozmarino ir džiovintų krapų
100ml grietinėlės (tos, kuri 18%)


tarkuoto fermentinio sūrio ir duoniukų arba duonos skrebučių pateikimui.

Uždėkite puodą su vandeniu ant viryklės, o kol jis užvirs, supjaustykite stambiai: vištieną, morką, svogūną, česnaką, šampinjonus. Visa tai pakepinkit ant sviesto arba margarino, kad vos vos pagelstų, bet nesuskrustų. Pačioje pabaigoje įdėkite keptuvėn kario ir rozmarino, viską gerai sumaišykite. Kodėl reik kepinti prieskonius, būtų atskira tema. Bet aš įsitikinau, jog pakepinti prieskoniai pilnai atskleidžia savo aromatą ir spalvą, todėl visada dabar taip darau: kepinu prieskonius po to, kai pakepinu daržoves. O jas, beje, kepinu beveik visoms sriuboms.
Kai vanduo užverda, visą ta mišinį iš keptuvės verskit puodan ir leiskit virti nuo užvirimo apie 10min. Per tą laiką nuskuskit ir stambiai supjaustykit bulves, paruoškite kalafijorą ir brokolį, jei naudosit nešaldytus. Su šalytais viskas dar greičiau ir paprasčiau. Na, bet skonis gal šiek tiek nukenčia. Taigi, paeiliui dedame į verdančią sriubą brokolius, kalafijorus ir bulves. Viską dar pavirkite maždaug 10min. Aš visada virdama visas sriubas žiūriu į laikrodį. Gal tai kažkam neįprasta, bet man patinka žinot, kiek kuri daržovė paverda, ir kad laiku sudėt kitus ingredientus. Aš nelabai mėgstu pervirusias ir patižusias sriubas, gal todėl. Pabaigoje virimo dedu druską, krapus ir palieku viską atvėsti. Tada su blenderiu viską sumalu ir gaunasi tiršta kreminė sriubytė. Kvepia skaniai, spalva geltona nuo ciberžolės, jei nesi alkanas, iš karto tokiu tampi! Aš niekad nededu jokių tirštiklių į tokią sriubą. Dėl daržovių ir kitų ingredientų, manau, galite būti lanksčios. Kartais, jei neturiu brokolių, įmetų šaldytų žaliųjų žirnelių. Jei nėra šampinjonų - irgi gerai. Tada galima įdėt kažko kito daugiau. Svarbu kalafijoras ir svogūnas, na, ir, aišku, vištiena. 

Patiekiu su grietinėle (pilu į puodą), lėkštės dugnan dedu tarkuotą sūrį, o valgome su duonos skrebučiais arba duoniukais. Pasakiška ir truputį rudeniška, greita ir soti sriubytė. Greita tai tikrai, pakanka pusvalandžio dideliam puodui išvirti. Nes viskas pjaustoma gana stambiai, kadangi paskui sumalama.

Būtų įdomu išgirst atsiliepimų, gal kas iš jūsų gaminate ką nors panašaus tik kitaip?




Category: lapkritis/november | Added by: ievagallery (2012-11-01)
Views: 370 | Tags: kyllingsuppe, trinta sriuba, vistiena, tirsta, sriuba, suppe, grønnsaker, darzoves | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]



Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

free counters
Entries archive