Sunday, 2017-09-24, 8:28 PM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

IEVA GALLERY


Publisher

Main » Articles » 2012 DIENORAŠTIS/DIARY/DAGBOK » gegužė/mai

Švediška tradicinė duona LIMPA. Limpa, det tradisjonelt svenske brød. 24.05
Kartu su kitomis lauktuvėmis iš Lietuvos parvažiavo nauja knygelė "Kepame duoną namuose". Kažkas rūpinasi, kad mano receptai gausėtų ir namų nepaliktų šviežios duonos kvapas :) Tad aš, nieko nelaukusi, bandau naujus receptus.
Vakar kepiau tradicinę švedų duoną Limpą. Jos tešla ypatinga tik tuo, kad jon visko daugiau pridėta - daugiau nei įprasta druskos, cukraus, mielių. Be to, pagal šios knygelės receptus, sausos mielės beriamos į šiltą vandenį ir joms leidžiama "sugyvybėti", t.y. suputoti kaip reikiant. Tokiu būdu duona įgauna purumo.
Be kita ko, į Limpą dedama daugiau prieskonių ir kmynų. Aš dėjau tai, ką turėjau ir kas tiko. Vietoje pankolio sėklų įbėriau linų sėmenų. Apelsino žievelės neturėjau, tad nedėjau, bet įbėriau kardamono, kuris taip pat būdingas šios duonos prieskonis.
Dar viena įdomybė - limpa yra apvalus kepaliukas. Tam reikalui buvo nusukta rankena nuo apvalaus puodo (kuris vėliau pasirodė šiek tiek per mažas, nes tešla gerokai perkopė puodo viršų).

Mūsų limpa gavosi panaši į grybuką :)

Na, o šiandien kepsiu duonos bučkius BUTCHY, tešla jau kyla, pasirodysiu kitą kartą.

Sammen med mange gode ting som ble brakt fra Litauen, fikk jeg en bok "Vi baker brød hjemme". Noen bryr seg om at brødet alltid duftes hjemme :) Jeg prøver de nye oppskriftene med en gang!

I går bakte jeg det tradisjonelt svenske brød limpa. Deigen er spesiell krydret. Det legges mer enn vanlig salt, sukker og gjær inn i deigen. Etter boken, tørr gjær legges inn i lunkent vann og det må ventes til de virker. Derfor brødet blir luftig.

Blant annet, limpa krydres med forskjellige krydder. Og det gjorde jeg med de krydderne jeg har funnet på kjøkkenet og etter oppskriften. 

Det er innteressant at limpa er det rundt brødet. Jeg brukte en kasserolle for baking (vi tok av håndtak). Egentlig den var tydelig for lite og deigen gikk av potten :)

Limpa vår ligner på soppen :)

I dag baker jeg brødets kysser BUTCHY. Deigen allerede hever, skal vise neste gang.



Originalus receptas knygoje "Kepame duoną namuose". Autorinių teisių nepažeidinėsiu :)


Category: gegužė/mai | Added by: ievagallery (2012-05-24)
Views: 372 | Tags: svensk brød, limpa | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]



Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

free counters
Entries archive