Šiandien, kol Vincentas tyliai burkuodamas vežime ir gniaužydamas delniukuose pienu kvepiantį marliuką, migdėsi, aš kepiau juodą duoną. Saldus jo miegelis, skani mano kepta duonelė J Su juoda duona yra kitaip, nei
kvietine. Beveik kiekvieną kartą kepdama juodą duoną keičiu įvairių miltų
proporcijas, todėl kaskart duonytė iškepa truputį kitokia. Taip darau todėl,
kad niekada iki šiol savo receptų neužrašinėjau, o kažkieno kito užrašytus
mėgstu kuo nors pakeisti. Be to, kartais turiu mažiau ruginių sijotų arba
ruginių rupių miltų, todėl elgiuosi pagal situaciją. Duonos kokybei tai iš
esmės didelės įtakos nedaro. Duona gaunasi skani. Kartais – šlapesnė, kartais –
puresnė, kartais labai tamsi, kartais – šviesesnė, bet visada suvalgoma. Juodą
duoną kepu truputį rečiau, jos kažkaip norisi „pasiilgti". Dažniausiai dvi-tris
dienas kepu šviesią duoną, tada jau tamsią. Be to, derinu ir su kitais
gaminamais patiekalais. Man pavyzdžiui, juoda duona būtina, jei valgom barščius
arba varškę J O kitą kartą, jei
sūdau lašišą, tai juk būtinai turiu iškepti baltutėlį batoną J
Taigi, šiandien
Juoda
ruginukė su medum, 950g kepaliukas
Šlakelis aliejaus (tik tiek, kad apsialiejuotų mentelė, maišanti
tešlą)
1 a.š. druskos
2 a. š. cukraus
1 a.š. kupinas medaus (toks kai užkabini daug, ir nenubrauki J ) – medus suteikia tešlai klampumo, šlapumo, tokio
būdingo juodai duonai. Bent jau man skanesnė juoda duona ta, kuri nėra tokia
puri (purumas, mano manynu, tinkamesnis šviesioms duonytės ir batonams)
200ml vandens
4 v. š. rupių ruginių miltų
4 v. š. sijotų ruginių miltų
Atskirai paruoštas salyklo su priedais mišinys:
2 a. š. Fermentuoto ruginio salyklo
2 a. š. kmynų
1 a. š. linų sėmenų
1 a. š. „Tamsusis kepimo mišinys" – pirktas mišinys, pirkau
pabandymui, bet manau, nebūtina tokį turėti, nes jame beveik tie patys
ingredientai, kaip ir įprastai naudojami duonai – salyklas, saulėgražos ir
t.t., viskas sumalta)
Visas šitas kiekis nuplikomas verdančiu vandeniu – nematuoju, pilu
tiek, kad išeitų košelė, kuri lengvai išsigramdo iš puodelio.
4 v.š. įprastų kvietinių
miltų
1 a.š. sauso raugo
4 v.š. įprastų kvietinių
miltų
1 a.š. džiovintų mielių
Čia reiktų įsidėmėti tik tiek, kad mielės negali liestis su sausu
raugu, todėl aš sluoksniuoju su miltais J
Juoda duona ypatingai gardžiai kvepia kepama. Jau vien dėl to
kvapo verta kepti duonytę namie J Štai kokia man
iškepė šiandien duona.
|