Sunday, 2024-05-19, 5:36 AM
Logged in as Guest | Group "Guests" | RSS

IEVA GALLERY


Publisher

Main » Articles » 2011 dienoraštis/diary2011/dagbok2011 » birželis/jun

Saldus miegelis, skani duonelė. Birželio 16 d.

Šiandien, kol Vincentas tyliai burkuodamas vežime ir gniaužydamas delniukuose pienu kvepiantį marliuką, migdėsi, aš kepiau juodą duoną. Saldus jo miegelis, skani mano kepta duonelė J

Su juoda duona yra kitaip, nei kvietine. Beveik kiekvieną kartą kepdama juodą duoną keičiu įvairių miltų proporcijas, todėl kaskart duonytė iškepa truputį kitokia. Taip darau todėl, kad niekada iki šiol savo receptų neužrašinėjau, o kažkieno kito užrašytus mėgstu kuo nors pakeisti. Be to, kartais turiu mažiau ruginių sijotų arba ruginių rupių miltų, todėl elgiuosi pagal situaciją. Duonos kokybei tai iš esmės didelės įtakos nedaro. Duona gaunasi skani. Kartais – šlapesnė, kartais – puresnė, kartais labai tamsi, kartais – šviesesnė, bet visada suvalgoma. Juodą duoną kepu truputį rečiau, jos kažkaip norisi „pasiilgti". Dažniausiai dvi-tris dienas kepu šviesią duoną, tada jau tamsią. Be to, derinu ir su kitais gaminamais patiekalais. Man pavyzdžiui, juoda duona būtina, jei valgom barščius arba varškę J O kitą kartą, jei sūdau lašišą, tai juk būtinai turiu iškepti baltutėlį batoną J

Taigi, šiandien

Juoda ruginukė su medum, 950g kepaliukas

 

Šlakelis aliejaus (tik tiek, kad apsialiejuotų mentelė, maišanti tešlą)

1 a.š. druskos

2 a. š. cukraus

1 a.š. kupinas medaus (toks kai užkabini daug, ir nenubrauki J ) – medus suteikia tešlai klampumo, šlapumo, tokio būdingo juodai duonai. Bent jau man skanesnė juoda duona ta, kuri nėra tokia puri (purumas, mano manynu, tinkamesnis šviesioms duonytės ir batonams)

200ml vandens

4 v. š. rupių ruginių miltų

4 v. š. sijotų ruginių miltų

 

Atskirai paruoštas salyklo su priedais mišinys:

2 a. š. Fermentuoto ruginio salyklo

2 a. š. kmynų

1 a. š. linų sėmenų

1 a. š. „Tamsusis kepimo mišinys" – pirktas mišinys, pirkau pabandymui, bet manau, nebūtina tokį turėti, nes jame beveik tie patys ingredientai, kaip ir įprastai naudojami duonai – salyklas, saulėgražos ir t.t., viskas sumalta)

Visas šitas kiekis nuplikomas verdančiu vandeniu – nematuoju, pilu tiek, kad išeitų košelė, kuri lengvai išsigramdo iš puodelio.

 

4 v.š.  įprastų kvietinių miltų

1 a.š. sauso raugo

4 v.š.  įprastų kvietinių miltų

1 a.š. džiovintų mielių

Čia reiktų įsidėmėti tik tiek, kad mielės negali liestis su sausu raugu, todėl aš sluoksniuoju su miltais J

 

Juoda duona ypatingai gardžiai kvepia kepama. Jau vien dėl to kvapo verta kepti duonytę namie J Štai kokia man iškepė šiandien duona.

 

Category: birželis/jun | Added by: ievagallery (2011-06-16)
Views: 772 | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]



Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

free counters
Entries archive