Pagalvojau, kad į dienoraštį galiu rašyti ir receptus. Jau
pusantrų metų gyvenu Norvegijoje ir beveik tiek pat laiko kepu namuose duoną.
Pradėjau tai daryti dėl kelių priežasčių: Norvegijoje neradau tokios duonos,
kokią buvau įpratusi valgyti Lietuvoj, be to, čia duona, ypač – skanesnė, yra
labai brangi („labai" – tai toks sąlyginis pasakymas... Kai atsikrausčiau čia
gyventi, viskas atrodė „labai" brangu. Duona – irgi). Trečioji duonos kepimo
priežastis – mėginimas išvengti konservantų, dažiklių ir pan. „brudo", kuriais
„praturtinama" duona. Kuo ilgiau ji negenda, net nesupelyja, tuo daugiau
netikrų produktų joje pridėta. Ketvirtoji priežastis: yra mano gyvenime vienas
duonos valgytojas, kuris be duonos tikriausiai neišgyventų nė dienos J Norėjau išmokti kepti duoną namuose, praturtintą ne tik
tikresniais produktais, bet ir meile bei rūpesčiu J Šiandien galiu
pasakyti, kad man pavyko. Galbūt tikroms duonos kepėjoms pasirodytų juokinga,
kai sakau „kepu" duoną, kai iš tiesų tešlą maišo, kildina ir kepa nuostabi
mašina – duonkepė J Bet esu tikra, kad
teisingai sudėti produktus, suskaičiuoti proporcijas, kad duona gerai iškiltų,
iškeptų ir būtų skani, visgi reikia pasimokyti. Tą sakau iš savo patirties, nes
duoną kepu praktiškai kiekvieną dieną. Labai retai kada mūsų duonkepė ilsisi.
Be to, kiekvieną jau esamą receptą neišvengiamai tenka „tobulinti", t.y.
pritaikyti mūsų duonkepei. Nes toli gražu nesigauna tai, kas turėtų gautis, vos
tik pradėjus kepimo eksperimentus.
Žodžiu, pagalvojau, kad galbūt pravers kam nors kitam, o gal ir
man bus smagu susirašyti savo atrastuosius duonos receptus vienoje vietoje –
dienoraštyje J Turėkite omenyje, kad
šie receptai skirti tik duonos kepimui duonkepėje. Nes duonai, minkomai
rankomis, daroma viskas šiek tiek kitaip. Be to, galimas daiktas, kad net jei
ir pasinaudosite mano receptu kepdami savo duoną, ko gero, reikės korekcijų
produktų kiekiuose. Bet taip dar įdomiau, kai kiekviena šeimininkė iškepa vis
kitokią duona pagal tą patį receptą. J
Jau seniai nebesveriu produktų svarstyklėmis, o esu
susiskaičiavusi viską šaukštais, nes taip greičiau ir patogiau. Matuoju tik
pilamus skysčius. Šaukštą aš naudoju tokį plastikinį, didelį. Jame telpa 2
kupini valgomieji šaukštai miltų. Tačiau receptuose rašysiu kiekį valgomais
šaukštais, kad būtų mažiau painiavos. Be to, produktus rašau tokiu eiliškumu,
kokiu reikia juos dėti. Tai svarbu, netgi miltų rūšis. Rupius miltus visada
dedu pirmiau, nei sijotus. Tada geriau įsimaišo jie į bendrą masę, be to, duona
gražiai iškyla. Šitai sužinojau daugybę kartų įvairiai eksperimentuodama. Taigi,
šiandien kepta duonytė:
„Šviesi
duona su moliūgų sėklomis". 1kg kepaliukas
Šlakelis aliejaus (tik tiek, kad apsialiejuotų mentelė, maišanti
tešlą)
1 a.š. druskos
4 a. š. cukraus
260ml vandens
4 v. š. rupių kvietinių miltų
12 v.š. įprastų kvietinių miltų
1 a.š. džiovintų mielių
Sauja moliūgų sėklų.
Mano duonkepė maišo ir kildina tešlą 2 val, paskui dar 1val kepa.
Dabar jau yra duonkepių, kur maišo ne viena, o dviem mentelėmis, ir viską daro
ilgiau. Manau, kad 4val turėtų būti potimalus laikas duonai. Aš savo duonkepę
kartais perprogramuoju: kai ji būna pusiau sumaišiusi tešlą, sustabdau programą
ir dar kartą iš naujo ją jungiu, kad ilgiau maišytų. Ypač kai matau, kad
produktai pasiskirstė nelabai tinkamai. Taip kartais nutinka, nes turbūt dedant
šaukštais, kartais miltų įdedama daugiau arba mažiau. Bet pakoreguoti jau
maišant, pripilant „iš akies" miltų, man patinka. Aš jau žinau, kokio tirštumo
turi būti tešla, ir kokio vientisumo, kad skaniai iškeptų. Taigi ir sakau, kad
be kepėjos ta duonkepė nėra labai jau tokia gudri mašina, kaip atrodo iš pirmo
sykio J (kas gi dar pagirs
mane, jei ne aš pati J)
|